Alege conștient -ascultă-ți nevoile.

ALEGE CEA MAI BUNĂ DECIZIE PENTRU TINE. DIN IUBIRE FAȚĂ DE TINE. PENTRU TINE.

ALEGE CONȘTIENT. INFORMEAZĂ-TE. ESTE DREPTUL TĂU. 

Caută pe siturile de specialitate care reglementează profesia de psiholog și psihoterapeut in România și in Europa dacă diplomele și competențele psihoterapeutului pe care îl alegi, există acolo.

Alege înțelept!

Alege pentru TINE. Tu ești cea mai importantă persoană din viața Ta!


Fă acum o programare pentru schimbarea pe care o dorești să o aduci în viața ta. 


Alege conștient: ce trebuie să ști?


Întrebă-ți psihoterapeutul dacă:

1. este sub supervizare? (are sub doi ani de experiență)

2. este autonom?

3. este specialist?

4. este psiholog principal?

5. este supervizor ?

6. este formator?

7. este certificat la nivel național și european?


Mini ghid redactat de Psiholog Psihoterapeut Gina Chiriac, dacă vrei sa începi un proces de psihoterapie:

Trebuie șă ști în primul rând „dacă” ai o problemă. Dea asemenea trebuie să ști care este rolul psihoterapiei și la ce să te aștepți.

Rolul psihoterapiei( unul dintre ele) este sa ajute clientul să perceapă diferit lumea din afara lui. Presupune destructurarea personalității și apoi restructurarea, într-o nouă formă potrivită. Este un proces extrem de complex care vizează transformări la nivel conștient cât și inconștient( atunci când psihoterapeutul are aceste competențe pentru a lucra de exemplu, cu sistemele de credințe)Durata terapiei: ca să-l parafrazez pe Yalom: nu terapia durează, ci rezistența la schimbare. De fapt, este vorba despre disponibilitatea clientului de a ieși din zona de confort a cunoscutului și a realiza că starea lui psiho-emoțională și bolile manifestate la nivel fizic sunt consecințele directe ale manierei în care el decodifică și interpretează stimulii proveniți din mediul intern și extern( relațiile, întâmplările, mediul).

Rolul psihoterapeutului este să însoțească, ghidând clientul pe acest drum al transformării. 

Roulul clientului este să practice schimbarea, să integreze noile informații și să le concretizeze în noi comportamente. Psihoterapia nu este un ghid de sfaturi înțelepte. Nu înseamnă să-i spui clientului ce să facă. Nu poți fi clientul unui proces psihoterapeutic dacă: 1. Nu crezi( știi) că ai o problemă2. Nu știi că NU o poți rezolva singur3. Nu ceri ajutor de specialitateRezistențele la schimbare sunt firești și fac parte din procesul psihoterapeutic. Dacă TU ești intr-un proces de psihoterapie, NU poți aduce "cu arcanul" pe alcineva in terapie fiindcă tu ai nevoie ca el/ ea sa se transforme sau să-ți corespundă, dacă ea/el nu inițiază acest demers. Este despre nevoia ta și nu a lui/ei. Continuă-ți terapia și abia când el/ea îți va cere, ii poți recomanda, sau îi poți vorbi despre experiența ta.

(sursa: ghid DR. PSIHOTERAPEUT Gina Chiriac ARPI Asociația de Psihoterapie Integrativă )


PSIHOTERAPIE NU ÎNSEAMNĂ SĂ STAI DE VORBĂ, SĂ "TE DESCARCI" ȘI SĂ TE SIMȚI BINE PENTRU CĂ AI VORBIT DESPRE PROBLEMELE TALE. 

Repetând aceleași povești in exces, doar le fixezi mai bine, întărind conexiunile neuronale și afectând ariile din creier activate în procesul redării acestor informații care crezi tu că vindecă.. de fapt, activând în timp ce "povestești" chimia specifică în corp( hormonii de stres de ex.) .. Așadar "povestind" fără o metodă științifică de intervenție care se presupune că este aplicată corect de un psihoterapeut atestat, agravezi simptomele și te îmbolnăvești mai rău. Perspectiva neuroștiințelor oferă precizie intervenției psihoterapeutice. (sursa: ghid DR. PSIHOTERAPEUT Gina Chiriac ARPI Asociația de Psihoterapie Integrativă )

ALEGE CEA MAI BUNĂ FORMĂ DE PSIHOTERAPIE PENTRU TINE

Psihologul clinician are competențe specifice( diagnostichează, aplică teste clinice, are o specializare în acest sens)Psihoterapeutul are o competență diferită de psihologul clinician. Un psiholog clinician, ca să practice psihoterapia, are nevoie de studii și formări specifice.   Verifică dacă psihoterapeutul are competențe obținute în acest sens și este specializat în această metodă de intervenție. (Cere politicos diplome, sau un link sa-i vizualizezi competența.)

 Este dreptul tău. Complexitatea actului terapeutic este dată de experiența și pregătirea profesională a psihoterapeutului, de treapta profesională pe care o are.

(sursa: ghid DR. PSIHOTERAPEUT Gina Chiriac ARPI Asociația de Psihoterapie Integrativă ) 


ALEGEREA CONTEAZĂ

Atunci când ești pus în fața unei lecții de viață poți ALEGE să fi victimă sau creator. Fericit sau trist. Alegerea îți aparține Dumnezeu ne-a dăruit liberul arbitru de aceea nu intervine. 

Când devenim conștienți de acest fapt atunci vom materializa orice. 

PSIHOTERAPEUT CARMEN TONCA

ATESTATE /DIPLOME
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți